Jedna jabuka na dan drži doktora van.

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama svijeta smatra se eliksirom života. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalijum, magnezijum, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu probave.

Uzgajajući najrazličitije sorte jabuka na više od 200 hektara plodnog zemljišta guste sadnje izdvajamo se od drugih kompanija, čemu svjedoči i to što smo jedni od najvećih izvoznika voća na Balkanu.

Nešto više o samom uzgoju, procesu proizvodnje i skladištenju naših proizvoda možete pročitati na sljedećem linku – Proizvodnja.

Proizvodi > Jabuka

Sorte koje proizvodimo su: Golden Delicious, Red Chief, Gala, Granny Smith, Jonagold, Fuji, Braeburn, Pinova, Mairac, Idared. 

GOLDEN DELICIOUS

Ovo je vrlo stara sorta, otkrivena još 1914. godine u Virdžiniji, SAD. Kako kaže sam Stark koji je otkupio licencu za ovu sortu "Sa ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku". Plodovi sorte Golden Delicious su srednje krupni do krupni, konusnog oblika, simetrični i ujednačeni po obliku i krupnoći. Boja ploda je zeleno-žuta dok u svojoj punoj zrelosti dobija zlatno-žutu boju i karakterističnu aromu. Meso ploda je svijetložuto, čvrsto, sočno i slatko - nakiselo.

RED CHIEF

Red Chief je američka sorta, koja se izdvaja po veličini ploda. Plodovi ove sorte su krupni do vrlo krupni, crvene boje do tamnocrvene boje koju dobija u punoj zrelosti. Ova jako sočna, slatka i aromatična jabuka pored izduženosti ploda i jedanke prekrivenosti atraktivnom crvenom bojom, ima zelenkasto-bijelo meso hrskavo i veoma aromatičnog ukusa. Čvrstina jabuke i hrsakovst njenog ukusa ovu sortu znatno izdvaja od drugih sorti.

GALA

Sorta jabuke Gala nam dolazi sa drugog kraja svijeta u odnosu na prethodne dvije navedene sorte, odnosno ova atraktivna sorta dolazi sa Novog Zelanda. Dobijena je ukrštanjem sorti Golden Delicious i Cox Orange Pippin.

Gala je vrlo aromatična jabuka, o čemu govori i to da nakon što ju je probao reditelj filma "Gospodar Prstenova", Peter Jackson je tražio isključivo ovu sortu za cijeli filmski set. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blag ukus, čine je pravim izborom, posebno za djecu. Njeno bijelo meso je hrskavo i sočno, te je blagog, slatkog i posebno osvježavajućeg ukusa.

GRANNY SMITH

Predstavlja jednu od najprepoznatljivih sorti jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith sorta jabuke jedna je od najslavnijih voćnih proizvoda koji su oktriveni u Australiji. Pronađena je šezdesetihih godina 19. vijeka, a već šezdesetih godina 20. vijeka postala je praktično sinonim za jabuku. Granny Smith sorta privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva i ima svoju svestranost. Ova hrskava jabuka sa tvrdim i sočnim mesom bijele boje ima oštar i naglašeno kiselkast ukus. Plod je krupan, dok boja je izrazito zelena, koja svojim dozrijevanjem postaje svjetlija.

JONAGOLD

Jonagold jabuka je jedna od sorti jabuka nastala u SAD-u. Dobijena je 40-ih godina prošlog vijeka ukrštanjem sorti Golden Delicious i Jonathan. Jonagold jabuka počela se proizvoditi tek 1968. godine i od tada je jedna od popularnijih sorti jabuka, prvenstveno u Evropi. Jonagold jabuka ima slatko kiselkast ukus sa zelenkastožutom kožicom i meso joj je hrskavo i sočno. Plodovi Jonagold jabuka dozrijevaju od sredine do kraja septembra. Jonagold jabučna sorta je zbog svoje hrskavosti izvrsna kao dodatak osvježavajućim voćnim salatama i kolačima.

FUJI

Fuji je jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuke, koja potiče iz Japana, nastala 40-ih godina 20. vijeka. Ova sorta dobijena je ukrštanjem Red Delicious i manje poznate Ralls Janet sorte jabuka koja je vjerovatno razlog atraktivnog ružičastog prelijeva. Ova vrlo aromatična, sočna i hrskava jabuka ima naglašen sladak i osvježavajući ukus, čiji su plodovi srednje veličine. Njeno meso se lagano grize i daje posebnost od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom.

BRAEBURN

Sorta jabuke Braeburn porijeklom je sa Novog Zelanda, slučajno otkrivena kao spontani sijanac. Plod ove jabuke je srednje krupnoće konusnog oblika, a odlikuje se bogatim i kompleksnim ukusom. Pokožica je tanka, crveno-zelene boje. Meso ove sorte je žuto-bijele boje vrlo hrskavo i sočno. Dubina ukusa Braeburn jabuke čini da ostale sorte imaju jednodimenzionalni ukus u poređenju sa ovom sortom. Braeburn ima dobar balans slatkoće ukusa, koji omogućava da isti bude oštar i osvježavajući.

PINOVA

Pinova je njemačka sorta jabuke, nastala 1965. godine na jednom poljoprivrednom institutu u Drezdenu. Ova sorta ima srednje krupan plod kupastog oblika, čija je kožica u osnovi zeleno rumena koju prekrivaju crvenkaste šare. Ukus je slatko kiseo, gdje ovaj dvodimenzionalni ukus daje osjećaj ugodnosti. Meso ove sorta je žuto-bijelo, oštro i sočno.

MAIRAC

Ova jabuka švajcarskog porijekla ima srednje velik do velik plod, sfernog, stožastog i blago izduženog oblika. Kožica ploda je temljene zelenkasto-žute boje sa dopuniskom karmin-crvenom, koja prekriva gotovo cijelu površinu ploda, ispod koje se nalazi meso žućkaste boje, izuzetne čvrstine i sočnosti. Ukus je ugodan, blag i kiseo koji daje osjećaj svježine.

IDARED

Idared je američka sorta nastala ukrštanjem sorti Jonathan i Wag(e)ner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine, kod nas 1961. godine. Visoko produktivna je plantažna sorta. Plod je krupan, loptastokolačast i blago rebrast. Čašica je zatvorena, peteljka srednje duga, a peteljkino udubljenje srednje široko i duboko. Pokožica je dosta debela, čvrsta, glatka, elastična, a osnovna blijedo zelena boja najvećim dijelom je prekrivena jarkim crvenilom. Na plodovima koji se nalaze u unutrašnjosti krune, dopunsko je crvenilo slabo izraženo. Meso je bjeličasto, čvrsto, sočno, nakiselo, osrednjeg kvaliteta.

Pogledajte i druge vrste voća: